Bygga hus

Tips inför bygget:

Tomten:

Det börjar med tomten. Markarbeten är dyrt och därav kan det löna sig att köpa en tomt som är lite dyrare, men mindre markarbeten. Sprängning är mycket förekommande, men också bästa plattformen för en husgrund.

Gammal sjöbotten skall man undvika eftersom pålning föreligger och grunden kommer att bli c:a 40% dyrare än en normal grund + pålningen som kan bli väldigt dyrt, beroende på påldjup.

Misstänker man pålning på tomten. Anlita en geotekniker som undersöker marken och ni får facit på markens beskaffenhet och påldjup vid mätpunkterna, vilket brukar vara 4 st för villagrunder.

Markarbeten:

Ett normalt förfarande i samband med att grunden görs, är en grovplanering inför finplaneringen som normalt görs efter att huset är färdigställt. Skaffa en markplaneringsritning så blir det billigare och lättare för entreprenören att lämna pris och kan förbereda redan vid grovplaneringen inför finplaneringen, inget dubbelarbete.

Avtal:

Oavsett om det gäller husbygget eller mark/grundarbeten, skall ni skriva ett ABS18 avtal med entreprenören.

Referenser:

Det viktigaste av allt, det finns en uppsjö av mindre seriösa i branschen eller med dålig kunskap. Billigt kommer garanterat att bli en dyr historia i slutänden. Viktigt att få en seriös firma som håller marknadsmässiga priser. Kan skilja mellan offerterna, men också veta exakt vad som ingår. Ta några referenser, exempelvis de 2 sista jobben.

Betala aldrig i förskott!!